Debatt med Björk;)

Just nu läser vi om hur socialpolitiken och välfärden ser ut i Sverige men också i övriga länder, mkt intressant:) Så jag tänkte dela med mig lite kunskap till er och höra vad ni tycker. I Sverige har vi något som kallas "Den svenska modellen" och med det kan man säga att vi har ett system som gäller för alla, t.ex. sjukvård, barnbidrag osv. Detta innebär alltså att det är till för alla medborgare oavsett inkomst och så vidare (fattiga-rika), det är generellt över hela Sverige. I Sverige får alltså alla som är svenska medborgare ta del av t.ex. barnbidrag som är runt 900 kr i månaden. Varför alla ska få ta del av detta bidrag beror på att det ska vara RÄTTVIST, ingen ska lämnas utanför. 

Och då undrar jag; Tycker ni att det är rättvist att människor som får 60.000 i månaden ska få detta bidrag på 900kr ? Är det inte mer rättvist att t..ex ge lite extra till den familj som knappt har en inkomst?

Jag, Clara och Sara hade en livlig diskussion om detta. Clara tyckte att det var fel att rika människor ska få ta del av detta bidrag när de får en lön på 60.000 kr och jag kan faktiskt någonstans hålla med tills viss del. Nu vet jag däremot varför det är på detta vis men det skulle vara intressant att höra ERAN åsikt!

Men vad är rättvist?!

Tyck till nu!;) Nu vill jag se lite inlägg!!


Kommentarer
Postat av: Elin

jag tror att det är jättesvåprt att säga att de som är rika inte ska få ta del av t.ex. barnbidrag, ett bidrag som faktiskt alla som har barn ska få ta del av. Förstår självklart att man hellre vill ge mer pengar till t.ex. en ensamstående mamma som inte tjänar speciellt mkt. Men vem vet, personen som tjänar 60.000 kr i månaden kanske har studerat i många många år och klättrat på karriärstegen och då tycker jag i alla fall att han/hon har rätt till samma bidrag. Sen finns ju socialbidraget till för de som inte har lika mkt pengar..svår och intressant fråga:)

2009-03-18 @ 17:22:52
Postat av: Anonym

Jag tycker helt klart att även de som är rika ska få barnbidraget... Det går inte att dra någon gräns nånstans tror jag..

2009-03-18 @ 20:20:00
Postat av: Sandy

oj mitt svar liknade verkligen elins svar, så jag skiver jag bara att jag håller med..

2009-03-18 @ 22:04:00
Postat av: Angelica

Det e svårt,det ska ju vara rättvist,men jag hade ju inte sagt nej till mer pengar.Det som är synd det är ju att dom rika tjänar mer pengar på det,än vanliga svensson.

Ja det var min åsikt=)

XOXO

2009-03-18 @ 22:19:09
URL: http://angelicasfamiljeblogg.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tycker att det borde vara inkomstbaserat som nästan alla bidrag.

2009-03-18 @ 23:21:38
Postat av: Joan

Jag tycker att de generella bidragen (barnbidrag) osv är mycket bra. Ökar vi de marginella bidragen blir de en större kränkning och utanförskap för de som inte har!Låt oss jämföra ensamstående mammor i USA, England och Sverige. I USA och England lever 50 % av de ensamstående mammorna i fattigdom. I Sverige lever 5% i fattigdom. Detta är ju självklart 5 % för mycket. Men då ska vi veta att de är relativ fattigdom och inte absolut som i Afrika. Detta pga av den generella social politik vi har i Sverige.

2009-03-19 @ 21:54:00
URL: http://..----

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0